Akt zúfalstva vdovy pilota Nora Kumančíka

  • Spravodajstvo
  • 15. augusta 2017, 07:31
  • Autor:Gabo Kopúnek

Prezidentskú kanceláriu v Bratislave navštívili v pondelok 14. augusta piati rodinní príslušníci a pozostalí obetí leteckej tragédie, ktorí sa dožadujú odpovedí na mnohé otázky súvisiace s pádom vojenského lietadla.

„Už dlhší čas sa snažíme, aby sa otvorilo vyšetrovanie, aby vyšli najavo skutočné príčiny pádu lietadla,“ uviedol Ľudovít Orlický, otec jednej z obetí havárie.
„Žiadali sme o prijatie u prezidenta Kisku i u iných predstaviteľov štátu, ktorým sme chceli dať informácie o nových získaných poznatkoch, no nik nás nechcel prijať. Prezident hovorí, že on s tým nič nemá. Nie je to tak úplne pravda, pretože on je vrchný veliteľ ozbrojených síl. Všade nás odsunuli na niekoho iného s tým, že nie sú kompetentní konať. My ale nechceme, aby konali, my im chceme dať len informácie,“ rozhorčoval sa Ľ. Orlický. Krok vdovy po pilotovi Norbertovi Kumančíkovi, ktorému dávajú za vinu celú tragédiu, chápe ako akt zúfalstva, pretože nevie ako ďalej.

Na otázky novinárov neodpovedala, po opustení prezidentskej kancelárie bez slova zrýchlene odišla.

„Jej muž bol obvinený, my predpokladáme, že neprávom. Tak sa rozhodla vrátiť vyznamenania i vlajku. V kancelárii prezidenta boli tak zbabelí, že tie predmety od nej nechcel nik prevziať. Tak im ich tam položila, nech si s tým robia, čo chcú,“ uviedla matka zahynutého vojaka Ondreja Kesziho Irena, ktorá taktiež hľadá pravdu. „Vysvetľovali sme, o čo nám vlastne ide. Mne napríklad aj o to, aby som sa dozvedela, v koho truhle skončila synova ľavá ruka a ľavá noha. Tvrdia, že sa robili testy DNA, tak ako ich mohli dať do truhly inému? Chcem, aby mi ukázali protokoly o teste,“ povedala Irena Kesziová.
Pozostalí boli v Kancelárii prezidenta SR vyše hodiny. Prijal ich náčelník Vojenskej kancelárie prezidenta Slovenskej republiky Vladimír Šimko. Ponechané vyznamenania kancelária oficiálne neprevzala.
Ľudovít Orlický je jeden z mnohých pozostalých, ktorí chcú poznať pravdu, prečo vojaci vracajúci sa z Kosova zahynuli.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav