Viacúčelová športová hala má podporu poslancov

  • Spravodajstvo
  • 23. mája 2018, 01:16
  • Autor:Jozef Vojčiniak

O možnosti výstavby športovej haly v Piešťanoch sme písali v predchádzajúcom vydaní. Na štvrtkové mestské zastupiteľstvo prišiel za ňu lobovať aj generálny sekretár Slovenského zväzu hádzanej Ivan Sabovík. Podľa jeho slov sú Piešťany medzi top vybranou trojkou miest, kam by mala prísť táto štvormiliónová investícia z dotácie ministerstva školstva.

Hala by sa po dostavbe stala majetkom mesta, ktoré by ju prevádzkovalo. Slovenskí hádzanári však potrebovali, aby mestskí poslanci jasne deklarovali záujem o túto investíciu tým, že pre stavbu vyčlenia pozemky.
V hre boli tri lokality – areály základných škôl na Brezovej a Mojmírovej ulici i na sídlisku Adam Trajan. ZŠ Brezová vypadla z kola záujemcov pre negatívny postoj riaditeľky, školu na najväčšom sídlisku v Piešťanoch zasa vylúčili poslanci i vedenie mesta pre zlú dostupnosť autobusmi či autami pri organizovaní hromadných športových akcií.
V hľadáčiku sa tak ocitol areál ZŠ na Mojmírovej ulici aj vďaka pozitívnemu záujmu riaditeľa školy. Jej areál je vhodný aj ohľadom dostupnosti z autobusovej či vlakovej stanice. Výhrady voči hale mala len poslankyňa Adriana Drahovská z politického klubu Spoločne pre Piešťany. Prekážalo jej, že pre výstavbu haly zanikne antukový bežecký ovál. Preto ju, neznalá problematiky, chcela presunúť na pozemky krajskej samosprávy.
Iveta Babičová (NEKA) však kolegyni vysvetlila, že v 40-člennom krajskom zastupiteľstve sú len piati zástupcovia piešťanského regiónu a tak zvyšok poslancov by ich poľahky mohol prehlasovať. Hala by sa tak zo štátnych peňazí mohla ocitnúť úplne niekde inde ako v kúpeľnom meste.
Drahovskej však oponoval aj jej stranícky kolega Matúš Kromholc, ktorý poslankyni vysvetlil, že aj pre atlétov a ich zimné tréningy má hala s rozmermi dvoch hádzanárskych ihrísk podstatne väčší význam ako antuková dráha.
Podľa slov Ivana Sabovíka obdobnú halu už na jeseň začínajú stavať v Bratislave. Investícia dosiahne sumu štyri milióny eur a hala v Piešťanoch bude rovnako vybavená i mobilnými hľadiskami, aby sa kapacita divákov dala z hľadiska záujmu o športové podujatie rozširovať.
Hala má mať tiež moderné bezpečnostné, informačné a kamerové vybavenie na takej úrovni, aby spĺňala i európske štandardy na organizovanie medzištátnych športových zápolení. Vďaka moderným technológiám pri výstavbe či použití moderných osvetľovacích a klimatizačných jednotiek by jej prevádzka mala na energiách vyjsť mestskú kasu zhruba len 30-tisíc eur ročne.
K tomu M. Kromholc poznamenal, že ak sa pri využívaní haly spoja aspoň štyri športové kluby, ktoré v Piešťanoch prevádzkujú halové športy, tak peniaze, ktoré v súčasnosti platia za prenájom hál a telocviční, bohato vykryjú ročné prevádzkové náklady novej haly.
Mestskí poslanci sa tak priklonili na stranu požiadavky hádzanárov a svojím uznesením tento zámer podporili. Po zvážení všetkých okolností odsúhlasili jej výstavbu v areáli ZŠ na Mojmírovej ulici. Tentoraz sa tak vyhli celoslovenskej hanbe, keďže v úvode ich volebného obdobia v roku 2015 museli pre politikárčenie nového vedenia mesta i poslaneckého klubu Spoločne pre Piešťany vrátiť 1,5-miliónovú štátnu dotáciu na výstavbu tréningovej hokejovej haly.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel