Zvieratá zachraňujú už štvrťstoročie

  • Spravodajstvo
  • 10. augusta 2017, 06:32
  • Autor:am

Pred 25 rokmi vznikla Sloboda zvierat, celoslovenská nezisková organizácia presadzujúca ochranu zvierat a ich pohodu, zmenu legislatívy, výchovu, osvetu a priamu záchranu zvierat. Piešťanské regionálne centrum už pritom funguje 21. rok.

Organizáciu Sloboda zvierat založil 10. augusta 1992 občiansky aktivista Ladislav Ďurkovič. Neskôr ju z Košíc presťahoval do Bratislavy, kde v roku 1995 založil aj prvý profesionálny útulok Slobody zvierat. Hlavným cieľom tejto organizácie je nielen pomáhať zvieratám, ale pomocou kampaní, aktívneho lobingu a komunikáciou so štátnou správou a samosprávou predchádzať ich týraniu.
Sloboda zvierat postupom času nadobudla celoslovenskú pôsobnosť, pričom v súčasnosti spravuje 25 regionálnych centier, spolupracuje s niekoľkými útulkami, karanténnymi zariadeniami a virtuálnymi útulkami. S desiatkami miest a obcí má uzatvorenú zmluvu o odchyte zvierat.
Jedným z takýchto regionálnych centier je aj piešťanský útulok. Vznikol iniciatívou Eriky Antalovej 4. októbra 1996 ako reakcia na nepriaznivú situáciu v meste, keď bolo s túlavými zvieratami zaobchádzané nehumánne a väčšina z nich bola zabíjaná. I keď získanie pozemkov a všetkých potrebných povolení nebolo jednoduché, vďaka šikovným dobrovoľníkom sa to podarilo. „Rozhodli sme sa, že takto to nemôže zostať, veď každý živý tvor má nárok na život! Preto sme začali ‚bojovať’ za ich práva. Získali sme prvých sponzorov, podporu mesta, informovali sme prostredníctvom lokálnych médií obyvateľov mesta, začali sme s výstavbou… Pomaly sa to rozbehlo,“ uviedla Ľubomíra Baleková, riaditeľka piešťanského útulku.
Kapacita útulku je 80 psov a 20 mačiek. Za dvadsať rokov sa na Priemyselnej ulici vystriedalo približne osemtisíc bezbúdovcov a okrem psov a mačiek sa pracovníci starali aj o ježkov, netopiere, plazy, vtáctvo, zajace, páva, kozu či hlodavce. Vďaka sponzorom a dobrým ľuďom sa neustále snažia zveľaďovať priestory, veľa sa im podarilo vybudovať, no ako iné „domy“ i útulok potrebuje renovácie. Taktiež chcú stále zlepšovať podmienky chovu, no sú odkázaní na pomoc ľudí. Napriek tomu, že táto práca nie je jednoduchá a vyžaduje si nasadenie v čase i nečase, riaditeľka ju hodnotí ako najkrajšie životné obdobie.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava