Invázia ázijských lienok na Výtokoch

  • Spravodajstvo
  • 23. marca 2017, 09:20
  • Autor:vd

V katastri obce Moravany nad Váhom, na Výtokoch, sa ešte v minulom roku na jeseň objavili obrovské množstvá lienok ázijských. V snahe prezimovať sa invazívne tlačili do obydlí. Lienkami boli doslova posiate obloky chát, dvere aj fasády. Postihnuté vraj boli najmä chaty nachádzajúce sa v kotline.

„Bolo ich tak veľa, že cez okno ste ani nevideli,“ skonštatovala Šarlota Havrilová z Piešťan, ktorá má v tejto rekreačnej oblasti chatu. „Tlačili sa dnu všetkými možnými štrbinami a cestičkami,“ dodala chatárka. Ľudia s nevolanými okrídlenými votrelcami bojovali každý svojim spôsobom. Vo veľkom ich zametali, zbierali, odnášali, postrekovali. Či to bolo správne a ekologické, ich pri takej obrovskej invázii ani veľmi netrápilo. Lienky boli všade, boli agresívne, štípali, bolo ich príliš veľa na pohodu bývania a chatárčenia. Na jar znovu vyliezajú.

Ázijská lienka (Harmonia axyridis) sa do európskych končín dostala ako prostriedok biologického boja. Najčastejšie je oranžová, môže byť bez bodiek, ale na jej krovkách môže byť niekedy aj devätnásť bodiek. Často sa vyskytuje v čiernom prevedení s dvomi až štyrmi červenými bodkami. Ovocinári z Francúzska či Belgicka a tiež pestovatelia ju najskôr využívali ako biologickú zbraň proti voškám v skleníkoch a ovocných sadoch.

Tento živočíšny druh sa nekontrolovateľne rozšíril. Pre ľudí v podstate nie je nebezpečná, hoci v sebe ukrýva jed. Poštípanie touto malou farebnou háveďou, ktorá sa na našu sedembodkovú lienku podobá, ale vyznačuje sa iným, rôznorodejším sfarbením, riadne štípe. Jej jed má totiž antimikrobiálne účinky. Je silným alergénom, takže pre ľudí, ktorí trpia alergickými reakciami, môže byť nebezpečná. Má obrovskú schopnosť rozmnožovať sa, tá je oveľa vyššia ako pri domácej lienke. Jej invázia spôsobuje, že nielen na Slovensku, ale i v Čechách v prípade nedostatku potravy, ktorú ázijský votrelec z Číny hľadá zväčša na listnatých stromoch, kroch, na žihľave a zriedkavejšie i na ihličnanoch, hladné larvy požierajú vajíčka našich lienok. Obyčajne sa však živí voškami, tých skonzumuje až šesťdesiat denne. Má teda lepší apetít ako napríklad lienka sedembodková. Ekológovia varujú, v dôsledku jej prítomnosti v našich končinách výrazne poklesli stavy najmä domácich lienok dvojbodkových. Stavbou tela o niečo väčšia lienka sedembodková sa vraj i naďalej vyskytuje v našich zemepisných šírkach vo vhodnejších podmienkach na život.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 11, ktoré je v predaji od 21. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav