Triatlon Slovakman 226 opäť ovládol Vabroušek

  • Šport / Ostatné športy
  • 10. augusta 2017, 08:15
  • Autor:Tomáš Horký

Piešťany v sobotu zažili už po siedmykrát atmosféru jediných pretekov v dlhom triatlone na Slovensku – Slovakman 226.

Celkovo 15. ročník podujatia, ktoré patrí k najzaujímavejším športovým akciám v kúpeľnom meste, opäť ovládol legendárny český triatlonista Petr Vabroušek. Ten doposiaľ premenil každý svoj štart na Slovakmanovi vo víťazstvo.

Kráľom legendárny Vabroušek


Slovakman odštartoval už tradične ráno o 7:00 plaveckou časťou vo Váhu so štartom na Lodenici. Plaveckú časť dlhú 3,6 kilometrov najlepšie absolvoval Slovák Andrej Orlický (56:22 min.) a až za ním vychádzali z vody najväčší favoriti pretekov. Vabroušek dokonca na 11. mieste. Po prebehnutí depom čakala na triatlonistov 180 km dlhá cyklistická trať medzi Lodenicou a Madunicami. Pretekári absolvovali celkovo šesť 30-kilometrových kôl a v cyklistike ukázal už svoje prednosti najväčší favorit Vabroušek, ktorý sa dostal do čela a pred záverečným maratónom mal viac než minútový náskok pred druhým Josefom Křivánkom.
Záverečný maratón (42,2 km) býva často zradný. Vabroušek je však nesmierne skúsený triatlonista a svoj náskok už nepustil a prišiel si do cieľa po svoj ďalší titul Slovakmana 226. Hoci časovo zvládol maratón najlepšie Jan Jakubíček, ktorý sa hnal za Vabrouškom, predbehnúť ho nedokázal. Česká legenda tohto športu zvíťazila s celkovým časom 8:47:29 hodín s viac než šesťminútovým náskokom na druhého Jakubíčka. Ďalšiu minútu stratil tretí pretekár v poradí Křivánek a českí triatlonisti tak kompletne obsadili stupne víťazov.

Slovakman 226 tradične odštartoval 3,6-kilometrovou plaveckou časťou v sobotu ráno.

Po tradične veľkolepom dobehnutí do cieľa sa víťaz Slovakmana 226 podelil s fanúšikmi o svoje dojmy z pretekov. „S ohľadom na očakávané teplo som plávanie v neopréne poňal tak trochu voľnejšie a vodu som opúšťal za prvou desiatkou so sedemminútovou stratou na čelo. V priebehu veternej cyklistiky som ale zvoľna pridával a do druhého depa som už prišiel ako prvý s minútovým náskokom. Aj v behu som začal rozvážne a rozhodujúci náskok som získal až v druhej polovici maratónu. Vďaka súčtu časov s Moraviaman Triathlom som tiež získal Československý pohár a dostal som sa do čela Českého pohára v dlhom triatlone. V Piešťanoch som si preteky naozaj užil,“ uviedol P. Vabroušek na margo svojho víťazstva a prezradil aj to, že už od začiatku pretekov veril vo víťazstvo: „Veril som tomu v podstate od začiatku, že to vyjde. Pokiaľ tomu človek neverí, víťazstvo samo nikdy nepríde. Jediná šanca vyhrať je v to od začiatku veriť a ísť si za tým. Minulý týždeň v Otrokoviciach som trošku podcenil zranenie, ktoré som mal, a dobre rozbehnuté preteky som nedotiahol do víťazného konca. Už som si na to ale dal pozor, zranenie som si nechal ošetriť a dnes som vydržal až do cieľa.“
Najlepším Slovákom sa stal Jakub Meszároš z Levíc, ktorý obsadil ôsme miesto s časom 9:30:32 h. Hneď za ním skončil Andrej Orlický z Trnavy a tretí medzi slovenskými pretekármi a 15. v celkovom poradí bol Michal Ivančo z Humenného.
Najlepšia žena Helena Kotopulu.

Kotopulu zdolala Krejčovú


V kategórii žien tento rok štartovalo sedem pretekárok a všetci napínavo očakávali súboj elitných českých triatlonistiek Heleny Kotopulu a Petry Krejčovej. Z víťazstva sa napokon tešila prvá menovaná, ktorá prišla do cieľa v čase 9:29:19 h s len tridsaťsekundovým náskokom práve na Krejčovú. „Po plávaní tretia a cyklistike druhá som pomaly sťahovala stratu na prvú ženu. V úvodných dvoch disciplínach som sa šetrila na beh, ktorý mi sadol, bežalo sa mi fajn a nemala som žiadnu krízu. Boli to veľmi pekné preteky s úžasnou atmosférou až do konca a dobehu posledného pretekára,“ povedala v cieli H. Kotopulu. Jedinou Slovenkou v ženskej kategórii bola Denisa Matušová, ktorá však preteky v záverečnom maratóne vzdala.

Trať zvládli traja triatlonisti z regiónu


Slovakmana 226 sa tento rok zúčastnili opäť aj triatlonisti z piešťanského regiónu. Na 55. mieste prišiel do cieľa Bohuslav Sosna z Boroviec v čase 11:28:23 h. Celkové 64. a 21. v kategórii mužov nad 40 rokov obsadil Roman Loučka z klubu Triatlon Vrbové, ktorý zvládol náročnú trať za 11:41:48 h. Patrik Mego z Boroviec skončil trinásty v kategórii mužov nad 35 rokov a Slovakmana pokoril v čase 12:34:01 h.

Piešťanskí fešáci vyhrali štafetu JA-TY-ON.

Piešťanskí fešáci víťazmi štafety


K Slovakmanovi tradične patria aj štafetové preteky. V kategórii trojčlenných štafiet JA-TY-ON dominovali Piešťanskí fešáci v zložení Lukáš Rusnák (plávanie), Ondrej Kubo (cyklistika) a Tomáš Gemza (beh). Trojica absolvovala trať v čase 9:09:45 h. V štafete MIX zvíťazili pretekári SMTA (Anton, Šimon, Pavol a Peter Žáčikovci) s výsledným časom 8:08:10 h.

VÝSLEDKY


■ Muži elita: 1. Petr Vabroušek, 2. Jan Jakubíček, 3. Josef Křivánek (všetci ČR)
■ Muži 18-24 rokov: 1. Roman Špičák, 2. Lukáš Balák (obaja ČR)
■ Muži 25-29: 1. Jiří Klement (ČR), 2. Michal Uličný (SR), 3. Ondřej Koukal (ČR)
■ Muži 30-34: 1. Dušan Halaj (SR), 2. Mirek Bažant (ČR), 3. Peter Krivosudský (SR)
■ Muži 35-39: 1. Jan Pražan, 2. Vladimír Řídky, 3. Vítězslav Vondra (všetci ČR)
■ Muži 40-44: 1. Petr Zlatuška, 2. Jiří Havrlant (obaja ČR), 3. Radoslav Bujdoš (SR)
■ Muži 45-49: 1. Radomír Bursa, 2. Libor Odvářka, 3. Tomáš Vopálenský (všetci ČR)
■ Muži 50-54: 1. Amedeo Bonfanti (Tal.), 2. Roman Sedláček, 3. Vladislav Sedláček (obaja ČR)
■ Muži 55-59: 1. Ľubomír Baksa (SR), 2. František Kopečný (ČR), 3. Peter Riman (SR)
■ Muži 60+: 1. Karel Hudec, 2. Peter Buček (obaja SR)

Piešťanec Ondrej Kubo na cyklistickej časti.

■ Ženy elita: 1. Helena Kotopulu, 2. Petra Krejčová, 3. Markéta Hronová (všetky ČR)
■ Ženy 25-29: 1. Markéta Hronová (ČR)
■ Ženy 30-34: 1. Kateřina Krátka (ČR)
■ Ženy 40-44: 1. Markéta Dokoupilová (ČR)
■ Štafety JA-TY-ON: 1. Piešťanskí fešáci (Lukáš Rusnák, Ondrej Kubo, Tomáš Gemza), 2. Kajak klub Slávia UK Bratislava (Tomáš Slovák, Radoslav Takáč, Mikuláš Kéri)
■ Štafety MIX: 1. SMTA (Anton Žáčik, Šimon Žáčik, Pavol Žáčik, Peter Žáčik), 2. Triatlon team Trnava (Martin Babušík, Stanislav Hamerlík, Branislav Blisky), 3. Kumple Grzmotka (Adam Pietras, Parius Pietras)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela